Fotosalon Zeeland

 

Als een terugkomende ‘rooie draad’ loopt door het jaarlijkse fotoclub-gebeuren het meedoen aan de expositie Fotosalon Zeeland. Voor deze jaarlijkse fototentoonstelling boven de Westerschelde wordt de inspiratie van de leden van de fotoclubs op de proef gesteld.

De Fotosalon Zeeland vindt veelal op het eind van het jaar plaats en wordt, bij toerbeurt, door één van de fotoclubs op Schouwen-Duiveland, Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland en Tholen georganiseerd. Onze club had in 2013 de organisatie in handen en de presentatie vond, met groot succes, plaats in de Grote Kerk in Goes.

Al weer enkele jaren is aan het evenement een thema verbonden. En dit zijn soms heel lastige, zoals ‘Toekomst’ (2015) en ‘Dagelijkse ergernissen’ (2017). En om daarbij tot iets heel bijzonders te komen moet je de bij jezelf aanwezige creativiteit aanspreken.

De ingezonden foto’s worden, door een steeds wisselende jury (meestal bestaande uit drie leden), stuk voor stuk beoordeeld en van, voor de inzend(st)er liefst van een hoog, puntentotaal voorzien.

In de afgelopen jaren hebben meerdere leden van onze fotoclub zich in de prijzen weten te werken.

Ons lid José van Halm kreeg in 2018 de eerste prijs; dit tijdens de salon in Heinkenszand, georganiseerd door de Fotogroep Goes. Het thema bij deze prachtige expositie was: ‘Energie’:

In het jaar 2016 haalden we niet alleen de eerste plaats met een foto van ons lid Jan Kollaart, maar ook nog een derde podiumplaats met een opname van het lid Liesbeth de Graag. De salon, die toen het thema ‘Sporen van de mens’ had, was in Middelburg en werd georganiseerd door de Fotoclub Valkenisse. De winnende foto van Jan Kollaart:

Ook weer twee jaar daarvoor, in 2014, had het lid van onze fotoclub, Liesbeth de Graag, een winnende foto. In dat jaar had Fotogroep Goes gekozen voor het thema ‘Water’. De jury concludeerde dat er heel veel op de foto van haar gebeurde:

Verder waren we als fotoclub, met een gemiddelde waardering van ledeninzendingen, ook niet onverdienstelijk. In 2016 wonnen we de 1prijs, terwijl wij hier in 2018, met een 2prijs, heel dicht in de buurt zaten.